Acupunctuur & oefentherapie

Acupunctuur/ Acupressuur

Een consult duurt gemiddeld een uur. De intake duurt 90 min. en vervolgconsulten 45- 60 min. Er is  eerst een kennismakingsgesprek waarin je wens of klacht besproken wordt. De eerste keer worden er veel vragen gesteld om tot een beeld te komen over het ontstaan en de aard van de klachten. Daarnaast wordt er naar de tong gekeken en de pols gevoeld om de energetische status vast te stellen en de diagnose scherper te stellen.

Acupunctuur werkt met de natuurlijke vitale energie van het lichaam, Qi genoemd.
Het basisprincipe van acupunctuur is dat er ‘prikkels’ gegeven worden die de Qi-stroom zodanig beïnvloeden dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd om weer in balans te komen. Bij acupunctuur wordt gebruik gemaakt van heel dunne naaldjes om de energie in het lichaam in balans te brengen. De meeste mensen ervaren alleen een prikje bij het inbrengen van de naald en daaropvolgend een gevoel van zwaarte, tintelingen of het stromen van energie. Mocht je bang zijn voor naalden, dan behoort acupressuur / EFT of stemvorken therapie ook tot de mogelijkheden. Daarmee worden dezelfde acupunctuur punten gestimuleerd, maar in plaats van naaldjes worden er stemvorken gebruikt of manueel druk uitgeoefend.

Een andere methode is het ‘cuppen’: het vacuümtrekken van de huid waardoor er een onderhuidse bloeduitstorting ontstaat (zichtbaar als blauw/ paarse cirkels onder de huid). Met deze techniek wordt het bloedoppervlakte vergroot waardoor infecties sneller aangepakt worden, het bloed en de ‘Qi’ (energie) worden bewogen waardoor stagnaties opgeheven worden en pijn verminderd.

Verder maak ik gebruik van moxa. Daarbij wordt bijvoetskruid verbrand. Dit werkt verwarmend en versterkend.
Acupunctuur kan worden ingezet bij vermoeidheids- spijsverterings- en pijnklachten. Maar ook om het energieniveau in het algemeen te verhogen, het bewustzijn te verhelderen of het werken aan bepaalde emotionele en mentale klachten behoort tot de mogelijkheden.  De behandeling en adviezen zijn altijd op maat. Je krijgt leefstijl- en voedingsadviezen mee om thuis mee verder te gaan.

Omdat stress en emoties zo’n grote rol spelen bij pijn en ziekte, is er tijdens de behandelingen ook ruimte voor gesprek en/ of ademhalings- of mediatie oefeningen. Je krijgt adviezen mee om zelf mee aan de slag te gaan. Mijn doel is om jou bewust te maken van hoeveel invloed je zelf hebt op je eigen gezondheid en op de beleving van je klachten. Verandering van ‘mindset’ kan al tot verbeteringen leiden.


Drs. Marieke Westerveld
www.oostwestpraktijk.nl
marieke@oostwestpraktijk.nl
0625319388